Picture of ManSystems

ManSystems

Brexit και κορωνοϊός θα βάλουν φρένο στον τουρισμό από τη Βρετανία το 2021

Με αποκλεισμό τους από προορισμούς διακοπών στην Ευρώπη, κινδυνεύουν οι Βρετανοί το 2021 καθώς οι χώρες της ΕΕ αναζητούν κοινή προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρα ΜΜΕ.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι όλοι οι Βρετανοί θα υποχρεούνται να περάσουν από καραντίνα, να κάνουν τεστ κορωνοϊού ή ακόμα και να μην επιτρέπεται να εισέλθουν στις χώρες της ΕΕ, εν όψει του Brexit, από την 1η Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, η Βρετανία αντιμετωπίζεται ως μέλος της ΕΕ έως και τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτό θα σταματήσει το 2021, μόλις η χώρα αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ και στην ενιαία αγορά.

Σύμφωνα με την Telegraph, η Κομισιόν αναζητά νέα μέτρα τα οποία θα ακολουθήσουν συντονισμένα οι χώρες της ΕΕ, και το Ην. Βασίλειο δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις αυτές.

Τα μέτρα που συζητώνται είναι ένας κώδικας «από κόκκινο έως πράσινο» για τις χώρες ανάλογα με τους ρυθμούς διασποράς του κορωνοϊού. Τα μέτρα που συζητά η Κομισιόν για αλλαγή των ταξιδιωτικών περιορισμών για μια χώρα είναι…

-Νέα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 ανθρώπους μέσα σε 2 εβδομάδες

-Ποσοστό θετικών τεστ μέσα σε 7 ημέρες

– Αριθμός τεστ που πραγματοποιήθηκαν ανά 100.000 ανθρώπους μέσα σε 7 ημέρες.

Οι χώρες με λιγότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αλλά με 3% θετικά αποτελέσματα τεστ, θα μπαίνουν στην πορτοκαλί ζώνη, όπως και οι χώρες με κρούσματα 25-150 ανά 100.000 κατοίκους αλλά με θετικά τεστ κάτω του 3%.

Στην κόκκινη ζώνη θα μπαίνει μια χώρα με περισσότερα από 50 νέα κρούσματα μέσα σε 14 ημέρες και τουλάχιστον 3% θετικά τεστ, ή εάν τα νέα κρούσματα είναι άνω των 150 μέσα σε 14 ημέρες.

Το Ην. Βασίλειο εφαρμόζει δικό του σύστημα για επιβολή καραντίνας σε χώρες, αξιοποιώντας τα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Οι χώρες με περισσότερα από 20 νέα κρούσματα ημερησίως ανά 100.000 κατοίκους μέσα σε 7 ημέρες, κινδυνεύουν να μπουν στον ταξιδιωτικό αυτό περιορισμό, όπως έγινε με τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κροατία.

Ωστόσο, το Ην. Βασίλειο ανακοίνωσε ότι ξεκινά να εφαρμόζει νέα προσέγγιση με τοπικούς περιορισμούς, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας με την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από 7 Ελληνικά νησιά.

Να μας πουν οι αρμόδιοι και οι άμεσα εμπλεκόμενοι Φορείς ποιες ενέργειες κάνουν

  1. για να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε αρνητικές αποφάσεις, επιπτώσεις για πρόσβαση των Άγγλων Τουριστών στην Κύπρο από το 2021 με αποφάσεις που θα παρθούν από την ΕΕ για κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας;
  2. αν υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από αποφάσεις, πως θα αναπληρώσουν το κενό που θα δημιουργηθεί από του 1326000 ενός εκατομμύριου τρακόσιες είκοσι έξι χιλιάδες των αφίξεων Άγγλων τουριστών του 2019;

Οι Άγγλοι Τουρίστες ήταν το 34% των αφίξεων των Τουριστών στην Κύπρο το 2019 σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Γιώργος Μωυσή CMC

Hospitality and Tourism Director

Mansystems Business Consultants Ltd

Μέλος ΣΕΣΕΚ

Share this post